Trine fikk realfagskompetanse som 37-åring:

Studiene forandret livet mitt

Les hennes historie her

Trine Eliassen hadde alltid drømt om å begynne på skolen igjen, men aldri turt. Da hun ble gravid med sitt andre barn, kjente hun at det var på tide.

– Jeg følte aldri at jeg fikk til noe på skolen, forteller Trine Eliassen (37).
Hun husker tilbake til de lange skoletimene og klassekameratene som lærte å lese og regne raskere enn henne. Lærerne gikk ut fra at Trine hadde dysleksi, og den lille jenta begynte å miste troen på seg selv.

– Jeg gruet meg til undervisningen, og ventet egentlig bare på friminutt, sier hun.
Trine valgte bort realfag og utdannet seg til hudpleier. Men karrieren ble kort, da hun fikk migrene og reagerte på kjemikaliene i hudpleieproduktene. 

– Siden har jeg skiftet karrierevei flere ganger, og jobbet i barnehage og på dyreklinikk. I det stille har jeg bestandig drømt om å studere, men kviet meg for å begynne i frykt for å mislykkes, sier hun.

 

Trine Eliassen sosionom.

Trine Eliassen bestemte seg i voksen alder for å ta opp fag og følge drømmen om å bli sosionom.

 

– Følte meg for første gang sett av skolevesenet

Da Trine ble gravid med sitt andre barn, var det noe som endret seg i henne. Hun visste at hun ville bli aleneforsørger for to barn, og ønsket en mer forutsigbar fremtid for familien. 

– Jeg bestemte meg for å ta generell studiekompetanse, og forfølge drømmen om å bli sosionom, sier 37-åringen. 

Trine kontaktet Kolon privatistskole i Bergen, i håp om at de kunne hjelpe henne på veien. Allerede første møte med studieadministrasjonen, følte hun seg sett og forstått.

– Som alenemamma til én – snart to, var jeg avhengig av et skreddersydd løp for å lykkes. Jeg trengte også hjelp til å finne igjen troen på meg selv, forteller hun. 

 

Trine Eliassen 17. mai.

Trine Eliassen er her avbildet med hennes sønn på 17. mai i fjor.

 

Innså at hun elsket naturfag

Målet med sosionomutdannelsen var å hjelpe mennesker som sliter med rus. Men etter bare seks måneder med naturfag, var drømmen en ganske annen: Trine ville bli ingeniør, og bestemte seg for å også ta realfag.

– Naturfag var det første faget jeg tok opp, og jeg elsket det, til min store overraskelse, sier hun. 

Trine fikk en sekser på eksamen. 

Neste semester skulle hun ha eksamen i norsk. 35-åringen gruet seg, og var redd for at læreren skulle tenke at hun var dum. 

I stedet fikk hun en sekser. 

– De ansatte ved Kolon lærte meg å fokusere på mine styrker, fremfor svakheter. Jeg oppdaget en genuin interesse for norskfaget, og kunnskapen om for eksempel Amalie Skram og kvinners kamp for likestilling vil jeg bære med stolthet livet ut, forteller hun.

 

Fulgte 23/5-regelen

I august 2019 får Trine svar fra samordna opptak: hun har blitt tatt opp som student ved høyskolen i Bergen. Nå skal hun bli byggingeniør.

– Jeg hadde aldri trodd jeg skulle si det; men noe av det aller mest spennende jeg vet er hvordan man kan ta vare på gamle bygninger, fremfor å sette opp nye, sier hun. 

Etter anbefaling av Kolon, fulgte Trine 23/5-regelen for å komme inn på høyskolen (se faktaboks).

– Takket være Kolon fikk jeg lagt opp et studieløp som var realistisk for meg med to barn og jobb ved siden av. Det betydde ikke å få seks i alle fag, men gode nok karakterer til at jeg kom inn på studiet jeg ønsket, sier hun. 

Av alt Trine lærte i løpet av de to årene på privatistskolen, trekker hun dette frem som det viktigste: 

– Karakterene mine definerer meg ikke, men jeg har rett til å være stolt over meg selv.

37-åringen tenker seg om, før hun legger til: 
– Og en ting til! Det er aldri for sent å starte!

 

Faktaboks

23/5-regelen
 

  • Fyller du 23 år eller mer det året du skal søke om opptak, kan du få generell studiekompetanse på grunnlag av regelen.

  • Du må dokumentere at du har fullført og bestått de seks kompetansefagene.

  • Du må dokumentere minst 5 års arbeidspraksis og/eller utdanning.

  • Du kan bli poengregnet etter regelen også selv om du har generell studiekompetanse på et annet grunnlag.

Har du vurdert en privatistutdanning?

 

Vi i KOLON Privatistskole vet at veien til vitnemål kan være lang og kronglete. Fyll ut skjemaet for en hyggelig prat med en av våre rådgivere.